Mrazená alebo nie?

07.12.2011 21:43

Mrazené potraviny sprevádzajú ľudstvo odnepamäti. Mrazenie je prirodzený spôsob uchovávania potravín, pričom už v dávnych dobách zvykli ľudia mraziť ulovenú zver v snehu a ľade. Dnes nám obchody ponúkajú množstvo mrazených produktov, medzi nimi aj tak obľúbené mrazené pizze. Nie je však mrazené ako mrazené, v potravinových boxoch na vás môže číhať aj nesprávne uskladnený alebo pokazený tovar.

Čo je vlastne mrazenie potravín?

Funkcia mrazenia je veľmi jednoduchá – pozastavuje biochemické, či enzýmové zmeny v jedle. Keďže sa voda obsiahnutá v potravine premení na ľad, bráni tak mrazenie činnosti mikroorganizmov, ktoré potrebujú vodu k svojim metabolickým procesom. Práve preto vydržia potraviny zamrazené oveľa dlhšie.

Ako kupovať mrazenú pizzu?

Z výroby je pizza prepravovaná do obchodných reťazcov a následne ponúknutá nám, spotrebiteľom, v oddeleniach s mraziacimi boxami. Na čo si dať pozor pri kúpe mrazenej pizze v predajni?

  1. Mrazená pizza musí byť skladovaná v čistom mraziacom boxe.
  2. Uistite sa, či má mraziaci box nastavenú aj správnu teplotu mrazenia, teda minimálne – 18°C.
  3. Prezrite si obal, či nie je preliačený alebo dokonca poškodený.
  4. Vždy si skontrolujte dátum spotreby.
  5. Mrazené potraviny kupujte až úplne na záver a domov ich dopravte najlepšie v termotaške, prípadne zabalené v novinovom papieri.

Keď je pizza už u vás doma

  1. V prípade, že mrazenú pizzu neplánujete po kúpe konzumovať ihneď, nenechávajte nákup vyložený vonku príliš dlho, dajte ju hneď do mrazničky.
  2. Keď pizzu rozbalíte a je pokrytá námrazou, znamená to, že bola pred kúpou už raz rozmrazená a opäť zamrazená, čím môže byť kvalita pizze po upečení značne znížená.
  3. Pizzu pred pečením nikdy nerozmrazujeme!
  4. Rúru rozohrejeme podľa návodu na obale. Pizzu vyberieme z mraziaceho boxu a uložíme na rošt alebo perforovaný pizza plech. Pri použití bežného plechu nedochádza k dostatočnému prepečeniu pizze zospodu. Pizzu pečieme opäť podľa inštrukcií na obale.