Pizza quattro formaggi
Na cesto:
250g hladkej múky
150 ml vlažnej vody
1 / 2 kocky droždia (20g)
1 / 2 kávovej lyžičky soli
1 / 2 kávovej lyžičky cukru
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 kávová lyžička oregana
Do vlažnej vody nalejeme dve lyžice olivového oleja, prihodíme 1 / 2 lyžičky cukru a soli. Prihodíme 1 / 2 kocky droždia a zamiešame, aby sa droždie rozpustilo. Toto celé nalejeme do misy, kde máme pripravenú múku zmiešanú s oreganom. Zo všetkých týchto komponentov zmiešame cesto. Miešame najlepšie rukou. Potom čo sa nám už cesto nelepí na miestu, ho rozdelíme na dve polovice (budú z toho dve pizze o priemere cca 30cm) a urobíme z nich malé bochníky. Nečakáme na vykysnutí (vykysne nám to až v rúre), dosku si vysypeme múkou a položíme na neho jeden bochník. Rukou z neho uplácáme hrubú najlepšie okrúhlu placku. Vezmeme valček a ťaháme s ním od seba po ceste, potom pootočíme (cca o 90 st., Nemusí byť vždy) a opäť valčekom ťaháme od seba, tak aby z toho vznikla najlepšie guľatá tenká placka o priemere 28 - 30 cm. Samozrejme nie vždy sa vytvorí dokonalý guľatý tvar, ale ak sa zmestí na plech, tak sa to určite dá zjesť. Túto placku prenesieme na plech (po vzore itaslkých špecialistov by to malo ísť bez problémov preniesť, veď talianski kuchári s cestom točí nad hlavou, tak pre nás by nemal byť problém ho preniesť aspoň pár centimetrov na plech). A teraz čo na túto placku.
Budeme potrebovať:
250 ml paradajkového pyré
3 strúčiky cesnaku
1 / 2 kávovej lyžičky bazalky
1 / 2 kávovej lyžičky oregana
1 / 2 kávovej lyžičky soli
5 dkg pazmezánu
5 dkg nivy
10 dkg eidamu
1 hrudku mozzarelly alebo hermelín
Zmiešame paradajkové pyré, cesnak, soľ, oregano a bazalku najlepšie deň vopred a necháme v chladničke prepojiť chute. Na okraji placku potrieme olivovým olejom a nalejeme na ňu polovicu zmesi paradajkového pyré, dokonale rozetřema po povrchu celej placky, čo najviac k okrajom. Potom nastrúhame parmezán, nivu a eidam a tým posypeme celý povrch budúcu pizze, sypeme viac na stred a na okraji menej, aby nám roztiekla syr nezašpinil plech a okraj pizze, predsa chceme mať pizzu peknú av celku. Navrch dáme na plátky pokrájanú 1 / 2 mozarelly alebo hermelín. Celé toto ešte posypeme trochou oregana pre chuť a šup s tým do rúry.
Rúru si vopred rozohrejeme na 220 st a plech s pripravenou pizzou dáme v rúre na nejnižšší miesto a pečieme cca 15 min. To isté opakujeme s druhou hrudou cesta.
Dobrú chuť.