Spoznávame svetovú pizzu
PIZZA HUT
História značky Pizza Hut
Príbeh slávnej značky sa začal koncom 50-tych rokov, keď dvaja bratia Frank a Dan Carneyovci, otvorili svoju prvú reštauráciu s ponukou pizze. Bol to drevený domček s 25 miestami na sedenie a ich počiatočnou investíciou bolo 600 dolárov požičaných od mamy.
Keďže nápis mal obsahovať najviac osem písmen a bolo jasné, že tam musí byť slovo pizza, rozhodli sa pre kratučké slovo HUT, čo znamená chalúpka. A pretože ich chalúpka mala červenú strechu, stala sa aj tá súčasťou svetoznámej značky pizza reštaurácií.
Niekoľko zaujímavých informácií:
• PIZZA HUT len v USA spotrebuje 2,5% zo všetkého mlieka určeného na výrobu syra. Použije viac ako 152 miliónov kg syra Mozzarella a spotrebuje ročne viac ako 262 miliónov kg paradajok na prípravu paradajkovej omáčky na pizzu.
• Konzumenti pizze v PIZZA HUT zjedia ročne viac ako 340 miliónov kg známej paprikovej salámy Pepperoni. Keby sa uložili tieto plátky salámy vedľa seba, vytvorili by chodníček, ktorý by dvakrát obišiel Zem a došiel až na Mesiac!
• V roku 1991 PIZZA HUT uskutočnila jednu z najzaujímavejších donášok – ruskému prezidentovi Borisovi Jeľcinovi a jeho stúpencom, ktorí zvíťazili nad pokusom o politický prevrat. Keď ubúdali zásoby jedla v budove ruského parlamentu, Jeľcin zavolal donáškovú službu PIZZA HUT.
• 12. júla 2000 úspešne odštartovala najväčšia protónová raketa, ktorá na svojom trupe vyniesla do kozmu prvú vesmírnu reklamu – známe logo PIZZA HUT. 22. mája 2001 spoločnosť PIZZA HUT po prvýkrát úspešne doručila pizzu priamo do vesmíru – prieskumníkom žijúcim na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)
• Po dlhých mesiacoch výskumov sa pracovníkom PIZZA HUT a ruským odborníkom na stravovanie podarilo vyvinúť unikátnu, vo vesmíre konzumovateľnú pizzu.
PIZZA HUT vstúpila na slovenský trh v roku 1997 otvorením prvej reštaurácie v centre Bratislavy. V roku 1999 bola otvorená ďalšia reštaurácia v Nitre, v roku 2000 sa PIZZA HUT usídlila aj v Košiciach. O rok neskôr pribudla druhá reštaurácia PIZZA HUT v Bratislave v priestoroch petržalského hypermarketu Tesco a taktiež sa v tom istom roku otvorila aj reštaurácia v Trnave. Práve táto posledná prevádzka od 30.09.2006 funguje na princípe „food court“.